Världsdagen för psykisk ohälsa

10 oktober har blivit Världsdagen för psykisk ohälsa. En dag som verkligen behövs. Det har blivit mer accepterat att prata om psykisk ohälsa men långt ifrån hur det borde vara.

Det är så otroligt lätt att börja må psykiskt dålig av så många olika anledningar idag. Hur du ska vara som person i samhället, pressen att passa in, trauma och hur du växer upp. Bara några få exempel. Det som är läskigt är att ens mående kan ta olika former utan att en riktigt märker det. Shoppingberoende, kontrollbehov, ätstörning, droger, våld och mycket mer.
När en inser att ens beteenden grundar i att man mår dåligt kan man bli rädd och vara rädd för att göra något åt problemet. Det är läskigt att söka hjälp ibland och erkänna för sig själv att man inte mår bra.

Dett är okej att må dåligt. Det är okej att söka hjälp.

Jag har själv mått så dåligt att jag har varit inlagd på psykiatrin. Ibland behövs den där extra hjälpen för att må bättre. Nu har jag lärt mig att lyssna på min kropp och vet när jag behöver söka hjälp innan det blir för mycket. Det är starkt att erkänna för sig själv att man inte må bra och ta stegen mot att må bättre.
Ibland är det svårt att veta varför livet känns jobbigt och då är det bra att ha en utomstående person att bolla tankar och känslor med. Personligen tycker jag det är skönt att träffa en neutral människa och babbla om mig till som inte dömer mig utan bara lyssnar och ger mig råd och perspektiv.

Om du mår så dåligt att du överväger självmord prata med någon, det finns Mind Självmordslinje om du vill vara anonym, psykiatrin om du vill gå i terapi eller prata med någon vän du litar på. Det finns många vägar till att må bättre. Om du inte litar på vården försök göra saker hemma för att må bättre.
Det är viktigt att veta att bara för någon mår psykiskt dåligt betyder det inte att personen är självmordsbenägen. Det går att må psykiskt dåligt utan att vilja dö.

Glöm inte att vara rädda om varandra och stötta dom du bryr dig om!

Gillar