Världsautismdagen

Idag är det den andra april och det är dagen som FN har utsatt till världsautismdagen. Tycker det är en otroligt bra dag, ett fint initiativ att utse en sådan dag. Att uppmärksamma och sprida kunskap om autismspektrumet.

Jag fick min diagnos asperger/autism augusti 2018 och det förändrade mitt liv. Önskar att jag hade fått den många år tidigare för det hade kunnat förändra mycket för mig men tillräckligt med kunskap fanns inte då. Kriterierna utgår tyvärr mycket efter den manliga varianten. Ja det är så att tjejers autism fungerar annorlunda vilket gör det svårare att upptäcka hos tjejer.

Sedan jag fick min diagnos har jag helt enkelt blivit mer förstående mot mig själv. Har blivit mer förlåtande. Förstod varför inget funka för det fanns inget att arbeta bort. Vilket var både deprimerande och en lättnad. Kommer alltid tycka att vissa moment i livet är jobbiga men får istället hitta genvägar.

Att som mamma ha asperger är lite blandat. En idiotisk psykolog var orolig för min mammaroll men kan stolt säga att jag har bevisat motsatsen. Det är klart att det finns jobbiga dagar ibland när jag vill lägga tid på mina intressen eller har planerat på ett viss sätt och det inte alls går som jag vill. Oftast går det bra. Kombinerar mitt fotointresse med att dokumentera Sandrea väl. Planerar efter hur Sandrea fungerar. Lärt mig hennes rutiner och hur hon funkar och då planerar vår dag efter det. Tror faktiskt att min diagnos har varit till min fördel. Och jag har inga problem med att läsa av min dotter. Vuxna människor går sådär men henne kan jag läsa av utan problem.

Om ni har frågor runt asperger/autism kommentera gärna! Ska försöka skriva lite fler inlägg om just det.

Gillar