Tips till ensamstående mammor

Oavsett om du har en "snäll" eller en "jobbig" bebis är det inte lätt att vara ensamstående. Ni som är hemma på dagarna med era barn och väntar på er partner kan säkert också känna igen er. Ständiga utmaningar, snabbt tänkande, mängder av leenden, förtvivlan och tålamod. Tålamod är verkligen något du lär dig när du får ett barn.

Jag har hittills lärt mig en del för att få vardagen att snurra runt, hur jag ska gör så att det förhoppningsvis flyter på. Ibland går det inte alltid som jag har tänkt i alla fall men oftast gör det. Jag planerar som en tok efter hur hon fungerar bland annat.

Mitt charmtroll får pryda inlägget så fint.

  • Förbered dig. Om du är som jag och kombinerar amning med ersättning eller bara använder ersättning/flaska kan det här tipset gör livet lite lättare. Gör flaskan innan ditt barn behöver det så att du inte står där med en gråtande bebis som stressar dig. Gör det dock inte för långt i förväg, kom ihåg att den inte får värmas mer än en gång.
    Ha en grundpackning i skötväskan som du sedan fyller på när det behövs, då är du alltid förberedd när du ska iväg och slipper springa runt innan för att fylla väskan med det som kan behövas.
  • Var praktisk. Jag har Sandreas lilla kit för naglarna under mitt soffbord för det är där jag klipper hennes naglar. Naturliga platsen för det kanske är i badrummet tillsammans med min nagelklippare men det är inte där jag klipper hennes naglar. Jag klipper dem när hon har somnat i min famn i soffan och då blir det helt enkelt opraktiskt att springa till badrummet för att hämta hennes sax. Så ha sakerna du använder på den plats du använder det på helt enkelt. Praktiskt med andra ord.
  • Matlådor. Det är det bästa du kan ha hemma oavsett om du själv har gjort storkok eller om du har köpt färdig mat. Ha något som du bara kan slänga in i mikron för att få i dig näring.
  • Egen tid. Att få stunder för sig själv att varva ner och samla kraft är otroligt viktigt. Gå upp extra tidigt ibland (om ditt barn inte vaknar av alarm) eller lägg dig lite senare efter du har fått ditt barn till sängen. Ta en stund på morgonen eller på kvällen (eller båda som jag) och varva ner och hämta andan lite.

Gillar