Mina tankar om Black Friday

Black Week. Black Friday. Dagarna som är spurten till julhandeln och onödig konsumtion i stort sätt.

Jag har faktiskt lite blandade tankar om den här rean. Inte helt anti men till 80 procent anti kan jag erkänna. Börjar med det negativa och avslutar med det positiva.

Det är ganska uppenbart att det mest negativa kommer ur ett hållbart perspektiv. Det sker en stor onödig konsumtion när det är rea och speciellt när alla butiker bestämmer sig för att ha rea. Det köps inte endast julklappar till nära och kära utan det köps saker till en överdrift som många inte behöver i tro om att en sparar pengar. Om du köper en massa saker du inte behöver har du egentligen inte sparat nånting. Okej det kanske hade kostat 1000 kronor utan rean och kanske 600 kronor med rean, men om du inte behövde dom sakerna har du fortfarande slösat 600 kronor och inte sparat ett öre för du kanske inte hade handlat om det inte vore för rean. Förstår ni vad jag menar? Så om du köper saker du inte behöver sparar du inget på det. Eftersom det är rea nära jul då blir det också att vi köper onödiga mängder av julklappar också.
(Det händer att affärer höjer priset också veckorna innan rea för att kunna säga sen att det är nedsatt 40% när det i själva verket kanske är 20% från priset som var från början)

Det positiva är om det finns saker du faktiskt behöver och det är nedsatt så är det trevligare för plånboken. T.ex. min mamma ska flytta tillbaka till Sverige här i slutet av året om allt går som det ska och då behöver olika typer av köksutrustning, då är det bra att kunna köpa det till ett lägre pris. För det är dyrt att köpa nytt till ett hem. Hon ska då alltså köpa det hon BEHÖVER till sin nya bostad till ett lägre pris men kommer inte shoppa som en "galning" bara för att det är rea.
På det sättet gillar jag reor om en har tight ekonomi och kanske behöver köpa något som kostar mer då kan en faktiskt säga att en sparar pengar med att en väntar tills det är rea. För oavsett om det hade varit rea eller inte hade t.ex. min mamma fortfarande behövt köpa dessa saker.

Vad tänker ni om detta? Köper ni en massa saker som ni kanske inte hade köpt under dessa dagar eller passar ni på att köpa sådant ni behöver?

Gillar