Min resa mot vegan | Så har det gått hittills

2018 hade jag som mål att bli köttfri och i år 2019 är målet att jag ska ta det steget längre, bli helt fri från animaliska produkter. Lättare sagt än gjort. Jag har aldrig tänkt på hur mycket av det vi dagligen äter och använder som innehåller animaliska produkter. Allt från frukost till kvällsmaten, skönhetsprodukter och kläder.
Maten är den största delen när det kommer till att sluta använda animaliska produkter utan tvekan och kanske den svåraste. Jag har sakta börjat läsa innehållsförteckning på produkter, det är en ny vana jag försöker få in. Finns en anledning till uttrycket "det man inte vet skadas man inte av". Om jag läser vilka animaliska produkter något innehåller, som t.ex. såser då kan jag känner att det blir motigt att köpa, speciellt om det innehåller ägg.
Det som jag har varit bäst på att förvandla till vegetariskt det är mina huvudmåltider, frukost, lunch och middag. Lätt att få tag på ersättning till matlagningsgrädde, alternativ till kött osv.... Dock när jag har velat ha någon sås till maten har jag av vana stoppat ner mina gamla vanliga såser, men om jag hittar vegetariska alternativ lägger jag det i kundvagnen istället. Nu ska jag ta steget att börja göra egna såser istället för att köpa färdiga, möjligtvis köpa vegetariska såser. Tänker att det generellt blir billigare att göra egna såser också.
Det absolut svårast när det kommer till att äta vegetariskt har varit efterrätter och bakelser. Jag har börjat sakta hitta ersättande alternativ. Glassen har definitivt varit min svaga punkt, dels är den vegetabiliska dyrare än den som är gjort på mjölk och sen har det inte funnits lika stort utbud på smaker. Nu börjar jag känna mig redo för att släppa glass som är gjorde på mejeriprodukter helt. Förra året kom Oatley ut med sin och den var faktiskt rätt god och en helt okej prislapp, men den godaste kommer från Lily & Hanna's som är en helt naturlig glass som du kan äta om du bara äter raw-food, dock är deras ganska dyr och något jag unnar mig en gång i månaden.

Kläder tycker jag har varit den enklaste delen, innan jag satsa på att bli vegan har jag inte gillat att köpa material med skinn eller päls. Speciellt päls är något jag aldrig har dragits mot. Skinn har jag inte tänkt så mycket på om jag har köpt eller inte, mer att jag inte har strävat mot att det ska vara skinn. Nu försöker jag vara med medveten om skor t.ex. är gjorda av skinn.

Smink och skönhetsprodukter ska som grundregel inte vara djurtestat, försöker hitta guldkornen man bland alla veganska produkter. Finns många märken som har veganska skönhetsprodukter, gäller bara hitta dom jag tycker är bra med en prislapp som inte får mig fasta i två veckor för att jag ska ha råd. Händer att jag kan vara en finsmakare....
Jag kommer nog aldrig bli en militant vegan. Mina djur kommer få äta kött då det är naturligt för dem men att deras mat är det enda kött jag kommer ha i mitt hem. Dom har instinkter för att jaga, dom skulle aldrig välja att äta grönsaker. Kommer inte vara den som kritiserar mina vänner och familj för att dom äter kött och mejeriprodukter, så länge dom respekterar mig och mina val. Har inte kommit fram till hur jag ska göra med en framtida partner, om min partner måste vara vegan eller tänker se det som att jag mer "hjälper" den personen minska konsumtionen av animaliska produkter.
Kött kommer jag nog aldrig mer äta för att det verkligen känns fel att äta någon. Skulle aldrig i livet kunna tänka mig att äta hund, katt eller kanin, det är ingen skillnad på liv. Liv som ett liv. Mejeriprodukter skulle jag kunna äta igen om jag visste att djuren behandlas med kärlek och respekt vilket dom i dagsläget inte gör.

Gillar