Hållbart för mig

Jag har funderat de senaste dagarna på vad hållbart betyder för mig. Det betyder så mycket än mer än att tänka på miljön. Ordet betyder att det är något som ska hålla i längden, att det ska fungera.

Förutom att jag vill leva hållbart för miljön vill jag också ha en hållbar livsstil som gör att jag mår bra i längden.
Det är så viktigt att hitta ett sätt att leva på som gör att en mår bra i längden. Inse vad som funkar och inte funkar för ens egen del. Jag jobbar på att hitta balansen mellan mina värderingar och vad som är realistiskt för mig att leva efter. Har tidigare satt kravet på mig själv att det ska vara allt eller inget. T.ex. har jag velat bli vegan för att djuren ligger nära om hjärtat men har haft svårt att hålla det uppe på grund av att jag faller för frestelser. Istället för att ge mig skit för att jag inte följer den dieten 100% ger jag mig en klapp på axeln för att jag försöker. Istället är det lättare för mig att undvika animaliska produkter i kläder och smink osv. Det viktigaste är att konsumtionen av animaliska produkter har dragits och gör mitt bästa efter mina egna förutsättningar. En vacker dag kanske jag lyckas hålla mig helt fri från animaliska produkter.

Jag är på god väg för att må bra i sättet jag lever. Skapar en vardag som känns bra. Gör val som gynnar min psykiska hälsa. Har en kost som min kropp tycker om. Ekonomin börjar hitta en bra nivå. Lägenheten börjar kännas som ett hem. Det finns rutiner som jag håller mig till. Gör medvetna val för att minska min påverkan på miljön. Små stenar som bygger till en hållbar livsstil för mig. Det behöver inte vara allt eller inget det går att hitta balansen i sitt liv för att må bra.

För att något ska fungera i längden måste en inse vad som är realistisk för sin egen del och inte jämför sig med andra. Viktigaste av allt är att sluta försöka vara perfekt. Jag mådde genast bättre när jag började släppa taget om perfektion.

Gillar