Fattig eller Rik?

I vissa ögon skulle jag ses som fattig och i andra ögon skulle jag ses som rik. Allt beror på vad och vem en jämför med. Egentligen är det väl ganska dumt att jämföra men ibland kan en må lite bättre av det också. Det kan hjälpa en att faktiskt vara tacksam för det en har.

Jag är sjukskriven och har varit det i några år och nu är jag mammaledig också. Har en väldigt låg inkomst eftersom jag inte har jobbat speciellt mycket, inte tillräckligt för att höja inkomstnivån från försäkringskassan. Går precis runt varje månad men om jag inte köper något onödigt kan jag faktiskt spara en slant. Men är det egentligen pengar som avgör om en är fattig eller rik? För jag har allt jag behöver. Har tak över mitt huvud, mat i kyl & frys, kan köpa kläder (det som kan bli onödiga köp) till både mig och min dotter, har tillräckligt för att kunna ta hand om mina djur. Jag har allt jag behöver för att leva. Kanske inte har tillräckligt för att göra en massa äventyr eller gå ut och äta varje vecka. Tacksamt nog är det ingen livsstil jag strävar efter.

Det lustiga var att en gång i tiden strävade jag efter ett liv som är så långt ifrån det jag har nu och vill ha nu. Drömde om att flytta till Stockholm, ha ett stor sminksamling, ny outfit varje dag, ha en stilblogg, ekonomiskt oberoende, gå ut och festa på HBTQ-klubbar varje helg, umgås med vänner hela tiden.
Flytten till Stockholm är nog det enda som har prickat in. Nu strävar jag efter ett lugnt och stillsamt liv med min dotter. Träffa mina vänner lagom ofta och när det sker ska det vara mysigt och intimt. Inte försöka hitta barnvakt så att jag kan gå ut och dricka. Jag strävar fortfarande efter att vara ekonomiskt oberoende men inte av samma anledningar som förut, nu handlar det om att känna mig vuxen och självständig. Vill att pengar jag får in ska vara mina egna och användas till sådant jag behöver och inte slösa dem.

Min inkomstnivå lär inte ändras på 1-2 år men det gör inget. Jag är nöjd med pengarna jag få in även om dom inte ger mycket till utrymme. Behöver inte ha ett stort konto för att vara rik på livet. För på livet känner jag mig ganska rik just nu.
Det är inte de materiella sakerna som gör mig glad utan det mitt liv innehåller. Jag har en hälsosam dotter som jag inte tar för givet, ingen självklarhet att få barn. Har två kärleksfulla djur, Enzo och Apollo. Har familj som jag kan träffa, fördelen med flytten till Stockholm är att jag kan springa över till min pappa på en kvart. Min bror på nära också så honom kan jag också träffa. Kan köpa den maten jag vill äta och äta gott varje kväll så länge min egna matlagning inte sviker mig. Vänner som jag kan prata med allt om och som respekterar mig. Detta gör att jag i dagsläget inte känner ett stort behov av mera pengar för att känna att livet ska bli bättre.
I framtiden vill jag såklart tjäna mina egna pengar och ha en högre inkomst för att kunna känna mig ekonomisk trygg och kanske äga min egna bostad. I dagsläget hyr jag lägenheten av min pappa men den är på sätt och vis min lägenhet. Nu är jag mer än nöjd och trivs så bra i vår etta på 35 kvm.

Tror ändå att det krävs att en gör en resa för förstå och inte ta allt för givet. Ja det låter lite klyschigt men det är sant. Om jag hade fått allt serverat på silverfat hade jag definitivt känt mig fattig nu. Om jag inte hade gått igenom det jag har gjort och skulle levt med den inkomst jag gör idag och bo så "litet" som jag gör hade jag nog inte varit lika tacksam för det.

Rikedom kan en basera på vad en fyller sitt liv med och inte bara pengar. Det är något som jag har lärt mig och är dessutom tacksam över. Om du har ekonomiskt tight försöka att fylla ditt liv med något positivt istället och faktiskt tänka att du säkert har saker i ditt liv att vara tacksam över.

Gillar