Döm inte någon innan du vet

Ena bilden är från 2014 och den andra bilden är från 2021. Vet ni vad skillnaden är förutom att jag är smalare? När den bilden från 2014 togs åt jag tre olika former av antidepressiva var av alla hade biverkningen att en kunde gå upp i vikt.

Folk dömde mig för min vikt. Fick höra att jag åt för många hamburgare. Kan lova att jag äter fler hamburgare idag än vad jag gjorde då. Jag skämdes otroligt mycket över hur jag såg ut just för att det inte var "okej" att se ut så. Jämförde mig med alla snygga bloggare jag följde på den tiden. Ville vara dem och se ut som dem. Började svälta mig själv för jag kände att jag inte dög men det hjälpte inte. Var ute och gick långa promenader med Enzo och det hjälpte inte. Ingen visste orsaken till varför jag helt plötsligt blev så stor. Det var inte för än jag slutade medicinerna jag började gå ner i vikt och då klickade det.

Folk undra vad jag gjorde för att gå ner i vikt och jag visste inte själv. Folk sa "bra jobbat". Bra jobbat för vad? Jag åt ordentligt igen. Åt mindre sött för att jag antagligen inte var lika sugen längre för att jag inte tog mediciner men har fortfarande dagar då jag kan slänga i mig ett helt paket med glass. Det enda jag har gjort var att sluta med mediciner.

Jag vill inte uppmuntra folk till att sluta med sina mediciner om dom funkar för er. Utan mer säga att döm inte någon för deras utseende, ni vet inte varför någon har lagt på sig och har dom kurvor dom har. Det kan hända att personen inte bryr sig om sin hälsa och skiter i vikten eller så kan det vara för att personen mår dåligt men tröstäter istället för att vända sig till alkohol och droger när psyket sviktar. Eller så kan det vara helt enkelt att personen tar tag i sitt mående och tar mediciner. Kan vara så att det finns dom som älskar sin kurvor. Poängen är att vi vet aldrig varför någon ser ut på ett sätt.

Att folk dömer en för ens vikt när en redan mår dåligt hjälper inte. Det är lättare sagt än gjort att älska sig själv. Speciellt när psykisk ohälsa är med i spelen. I en värld full av normer för hur en ska se ut blir det väldigt svårt att vilja prioritera sin egna hälsa och uppskatta den man är.

Ingen är mindre värd eller ful bara för att en inte passar in i en norm. Det borde inte finnas någon annan norm en att göra det en kan för att må bra.

Gillar