Autismdagen

Idag är det världsautismdagen.Kommer ihåg i augusti när jag fick min diagnos, var chockad, lättad och frustrerad på samma gång. Fick veta varför jag kände mig annorlunda och fungerade på ett annat sätt än människorna runt omkring mig. Fick veta att jag har en funktionsnedsättning. Nu har jag landat i det och försöker upptäcka det som gör mig unik och hur min autism/asperger fungerar för mig.
Jag levde i frustrationen ett bra tag och sen landade acceptansen. Tog ett tag innan det lät rätt i munnen att säga att jag har asperger men nu står jag har ett halvår senare och har landat i det.
Nu känner jag att det är okej att jag inte fungerar som andra. Det okej at jag spenderar mängder av tid med mina djur hellre än att umgås med folk, det är okej att jag helst bara pratar om dem. Det är okej att jag inte orkar lika mycket som andra. Det har sina fördelar att jag är expert på att komma ihåg tider för möten både för mig och andra. Det är okej att min hjärna är omkopplad. Nu försöker jag sluta passa in och köra mitt egna race. Slutar försöka passa in i värld där jag inte passar in. Tänker visa vem jag är och göra det jag vill.
Vi med autism ska inte behöva ändra på oss för att passa in, samhället borde acceptera oss precis som vi är. Det är det som gör att många med autism mår psykiskt dåligt. Jag har gjort det men har inte heller fått kläm på "varför" tidigare. Nu förstår jag att jag mår dåligt av att följa pressen för att passa in varje dag. Det finns många fördelar med att ha autism, vi är mer rak på sak, öppensinnade och bryr oss mer om hur en annan är som person och inte utseende eller kultur. Om jag inte hade haft autism kanske jag inte hade fått min stora kärlek för djur, på så sätt är jag tacksam för det.

Gillar