Ville passa in men skapade förvirring| Asperger

Ett vanligt drag hos autistiska kvinnor är maskering. Att lära sig att passa in. Försöka bete sig som en neurotypisk människa. Det kan både ske medvetet och omedvetet.

Innan jag fick min diagnos visste jag inte att det var det jag gjorde men nu vet jag. Försökte passa in. Anpassade mig ständigt. Ändrade på mig flertal gånger. När jag trodde jag hade lyckats skulle en se ut på ett annat sätt. Då var det nytt mode i hur en borde vara. Ska jag vara ärlig var inte sociala medier en stor nytta för mig när det kom. Nu fanns det en helt ny värld och där skulle jag också försöka passa in i. Ville se ut och vara populär som dom jag såg på sociala medier. Kände mig dragen hit och dit i hur jag borde klä mig, tycka om och vad jag borde göra på fritiden. Det är nog inte konstigt att jag många gånger har ställt frågan till mig själv "vem är jag?". En stor triggande faktor till att jag började må otroligt dåligt. Kände aldrig att jag riktigt lyckades vara som alla andra.
Jag började använda ord som andra använde

När den rätta diagnosen äntligen kom började en förståelse komma för mig. Sakta men säkert började jag förstå att jag var mig själv fast ändå inte mig själv. Det var en del av mig att försöka skapa ett kamouflage, att försöka passa in och vara som andra. På grund av så många år av att maskera skapades en stor förvirring. Det har tärt på mig enormt mycket, tagit otroligt mycket energi. Klart det tar energi när ens varje steg utanför hemmet är att försöka smälta in och ändå sticka ut tillräckligt för att bli omtyckt. Hade aldrig riktigt tillåtit den riktiga Denise blomma ut. Försökte ständigt vara och göra som andra både som yttre saker och även hur jag skapade saker. Hade svårt att komma på egna idéer som jag tyckt var bra för dom var inte som andras.

Inte för än jag blev mamma har jag lyckats komma i kontakt med den riktiga jag. Hur jag är som person och hur jag vill uttrycka mig. Det är både skönt och skrämmande. Börjat våga göra mer som jag varit rädd för att göra. Utmanar mig själv att skapa det jag vill skapa. Inte lika rädd för att sticka ut (om jag skulle göra det) oavsett om det är på ett positivt eller negativt sätt ur andas ögon. En friare känsla, binder inte fast mig vid att vara någon som inte stämmer överens om den jag är.

Gillar