Självförtroende och Självkänsla

Självförtroende är en konst att ha men omöjligt att ha varje dag. Det är viktigt att se skillnaden mellan självförtroende och självkänsla. Självförtroende handlar om det fysiska och självkänsla om det psykiska skulle man kunna säga.
Självfötroende kan du ha på många olika sätt, det kan vara ditt arbeta, det du är kunnig inom, vad du gör (vissa har lite för mycket av det) och det kan vara runt sitt utseende vilket många har sitt självförtroende i. Att ha ett bra eller dåligt självförtroende angående sitt utseende kan även ha med din självkänsla att göra.

Självkänslan handlar om vad du tycker och tänker om dig själv. Det kan definitivt påverka ditt självförtroende både positivt och negativt. Om du har positiva tankar om dig själv kommer ditt självförtroende påverkas till det mer positiva men om du tänker negativa tankar kommer det troligen påverkas till det negativa, dock är det inte så i alla fall.
För mig har det varit och är stor obalans mellan mitt självförtroende och självkänsla. Jag försöker att inte tänka för många tankar om mig själv då jag vet av vana att jag lätt snurrar in på det negativa. Jag har genom åren arbetat en hel del på mitt självförtroende.

Idag pendlar jag mellan att tycka om och älska min kropp, hatar den inte längre. Det var en stor kamp att komma dit jag är idag. Den enda gång jag börjar tvivla på min kropp är när jag börjar jämföra mig med andra och måste sedan påminna mig om att vi har alla olika kroppar, våra kroppar har även varit med om olika förändringar.
Jag har bra självförtroende runt mina kunskapar i fotografering, jag vet att jag kan ta bra bilder, har högsta betyg i Foto A och Foto B. Fakta kan hjälpa mig där i självförtroendet i min kunskap.
Jag har dock väldigt svårt att tro på mig själv, att jag ska klara av saker och att det kan blir något av min en vacker dag. Svårt att tro att jag kan klara av att jobba eller att studera, ta ansvar för någon annan än mig själv. Det är något jag måste börja arbeta på. Måste tro att jag kan lära mig mer och utvecklas och få det liv jag drömmer om.
Min självkänsla är oftast ett skämt. Jag kan tycka att jag är en bra person, snäll, gör rätt för mig och andra men det är i princip det enda. I övrigt är jag ganska bra på att trycka ner mig själv. Jag har märkt att i perioder då jag är expert på att trycka ner mig själv får jag sämre självförtroende, börjar jämföra mig mer med andra och glömmer bort den här delen att vi börjar från helt olika platser i livet och har olika förutsättningar.
Fick en gång här "du ser ut som att du inte bryr dig alls om vad andra tycker och tänker om dig". Det är långt ifrån sanningen. Jag är otroligt känslig för vad andra tycker och tänker om mig även fast jag försöker att inte bry mig, vill inte bry mig. Försöker i gå emot den känslan att bry sig, vissa dagar lyckas jag och andra inte. Är väldigt osäker i mig själv och det är något jag måste jobba mer med.

Gillar

Kommentarer