Saknaden av rutinerna | Asperger

Jag har ju nämnt att jag har mått lite konstigt sen vi kom hit. Mentalt konstigt. Den största anledning är att jag inte riktigt har mina rutiner här i Albanien. Försöker eftersträva någon form av liknande som jag har hemma men det är svårt när jag inte har samma "utrustning". Detta gör att det blir krock i mitt huvud och det blir en ond spiral. Livet med asperger säger jag bara.

Det är speciellt morgonrutinen som för mig är det viktiga. Det är den tiden på dagen jag lägger tid på mig själv. Jag har ganska specifikt vad jag göra.
Vad gör jag då under min morgon som är så speciellt kan en undra? Egentligen inget märkvärdigt. Det jag gör fungerar ihop med Sandrea utan att jag kvävs kan jag väl säga. Får utrymme även fast hon är med.
Vaknar, byter blöja, gör flaska och kaffe, ger henne flaska och dricker mitt kaffe, startar barnprogram medan hon sitter i sin stol och tar fram min dator och uppdaterar bloggen eller redigerar bilder. När hon känner sig färdig med sitt program om hon tittar så får hon vara nere på golvet och leka tills det är dags för ordentlig frukost. Vissa dagar tittar vi på Nyhetsmorgon och hon leker på golvet. Beror lite på vad jag känner för.

Här kan jag inte titta på Nyhetsmorgon eller låta henne titta på barnprogram medan jag sitter vi datorn. Märker hon att datorn finns eller sladden till den då kommer hon om en raket för att undersöka eftersom allt förbjudet är spännande. Har ingen stol att sätta henne i. Ett tag använde vi vagnen och då gick det men det är ganska jobbigt att bära upp vagnen till lägenheten hela tiden. Nu när svärföräldrarna är här känner det också konstigt att sitta framför datorn och dom ser vad jag gör. Ska försöka passa att göra mitt medan Sandrea sover istället.
Min städrutin hemma saknar jag, även om jag kan städa här är det inte samma sak för det är inte mitt hem. Känner mig bekväm men det är inte mitt hem som jag älskar. Kanske skulle jag älska det om jag fick mina rutiner att fungera här men så är inte fallet.

Bara för att jag saknar mina rutiner och känner mig påverkad av det betyder det inte att jag inte njuter och trivs här. Det där med rutiner för oss aspergare skapa ibland en komplicerad tankegång och känsloliv.
I bakhuvudet vet jag att det är tillfälligt. Sedan när vi kommer tillbaka till Sverige kan jag återgå till mina rutiner ett tag. Tills det är dags för förskola för Sandrea och jag ska börja arbetsträna.

Gillar

Kommentarer