Minimalism | Min riktlinjer när jag rensar smink och annat

Jag är verkligen i rensarfart såhär i början av året. Det är mycket som är på gång men flytt och bebis. För mig är det viktigt att mitt hem inte ska ha saker jag inte tycker om, som tar energi eller rent ut sagt göra det stökigt och jag måste ständigt plocka undan och anstränga mig för att hålla det rent och snyggt. Sovrummet och delar av köket är det jag kan kontrollera i princip just nu när det gäller att rensa och hålla bra ordning, hyr i andrahand i ett fullt möblerat hus men en mängder av tillbehör. Det har dock lärt mig att jag uppskattar att jag vill ha så få saker som möjligt som tar plats i mitt framtida hem.

Idag får ni följa med i både text, och video när jag rensar i min skönhetshörna i mitt nuvarande sovrum. Rensar bland smink, smycken och nagellack. Bestämde mig för att göra en liten video av det jag rensar.
Mitt mål när jag rensade den här dagen var dels få plats med allt mitt smink (det som inte var stora paletter) i min sminkförvaring och ha det som jag använder till vardags i badrummet. Det som jag har till vardags ligger redan i badrummet, men det behöver organiseras på ett bättre sätt. Saker och ting ramlar lätt ut när jag är där och plockar men tänker att det kommer i ett senare inlägg.
Riktlinjer

Fråger jag ställer mig när jag rensar detta:
  • Har jag använt det under det senaste året?
  • Är det något jag skulle ha användning av nu?
  • Kan jag använda det till något?
  • Tycker jag om produkten/ger den glädje?
Om svaret är nej 2/4 frågor åker den vidare till förhoppningsvis bättre hem eller soporna.

Ibland händer det att man glömmer bort vad man faktiskt har, speciellt om du är som jag har varit. Samlare och varit slösaktig med dina pengar så att du har skapat ett berg av saker som du tror att du vill ha men egentligen inte uppskattar i slutändan. Viktigt för mig är att om jag tvekar på om jag faktiskt tycker om produkten då uppskattar jag inte det som mycket som jag borde och då får den åka, det är jag mest hård på när det gäller kläder.
Jag ger mig själv en prövoperiod ibland om jag genuint köpte produkten för att jag tyckte om den men har glömt bort den på grund av mängderna. Då får jag behålla den ungefär en månad och om jag inte använder den då får den åka vidare. Oftast när jag rensar ut och det åker ner i kassen då saknar jag inte den produkten, tror jag aldrig har ångrat att jag har gjort mig av med något. Out of sight, out of mind.
Tycker att det fungerar bästa om jag rensar i omgångar. Du ändrar stil och blir med bekväm med att använda vissa typer av sminkprodukter, smycken osv. Vet inte hur många gånger jag har gått igenom mitt smink de senaste två åren trots att jag bara har köpt in ett fåtal nya produkter, ändå lyckas jag alltid rensa ut en hel del.
Jag blev ändå nöjd med resultatet från den här omgången. Fick nästan plats med allt smink i min förvaring, enstaka produkt i en necessär. Fick ut väldigt mycket smycken som jag inte använder och har sparat för länge ifall jag skulle börja använda dem igen. Nagellacken fick också en ordentlig omgång. Behöll nästa bara nagellack från OPI för det är dom jag använder som mest. Lär komma fler tillfällen att rensa under kommande månader innan flytten och under min flytt.

Gillar

Kommentarer

Amanda (Swedish Passport),
Åh, finns ju ärligt talat få saker som är så tillfredställande som att rensa! Liksom varför ska man ha saker omkring sig som man inte älskar? 😊
swedishpassport.com