Internationella Kvinnodagen | Så tycker jag

Jag har både hat och kärlek för den här typen av dagar.
Hatet ligger i att det ska behövas Internationella Kvinnodagen för att samhället ska fatta att alla är lika värda. Att det finns kvinnor är inget nytt fenomen, inget nytt som precis börjat klättra sig upp för näringskedjan. Varför har vi blivit så utsatta? Varför är det vi som blir våldtagna, nedtryckta och behandlade som vi vore mindre värda? Varför finns uttrycket "kvinnor hör hemma i köket" (vem fan kom på det?!)? Varför ska jag behöva vara rädd för ens dejta i rädsla för att en man ska trycka ner mig som om jag vore skit och tro att han äger min kropp?
Det som stör mig är att många uppmärksammar dagen och sen bryr sig inte resten av året. Lite samma sak med Pride, under den veckan är det okej att vara sig själv och resten av dagarna på året ska en gömma sig själv igen.

Kärleken ligger i att det ger samhället en chans vakna upp och inse att saker och ting är definitivt inte hur det borde vara. Ger chansen för vissa män att få lite vett innanför skallbenet. Vi har en dag då vi uppmärksammar alla kvinnor som gör något gott för samhället, som kämpar för rättvisa och jämnställdhet. Visst Sverige har kommit längre än många andra länder men vi är lång ifrån klara med arbetet.

Men tror att det inte vatten värt att säga Grattis på kvinnadagen, inte om en man säger det till mig. Det är som att säga "Grattis till att du som kvinna får möjligheten att bli våldtagen, misshandlad både psykiskt och fysiskt och ännu mera grattis till den dåliga lönen du ska få och att dina rakhyvlar är dyrare än mäns". Så säg inte grattis utan visa tacksamhet.

Gillar

Kommentarer