Fungerar inte att amma

Jag var så inställd på att jag skulle amma. I mitt huvud skulle jag vara den där coola mamman som inte brydde sig hur, var och när hon drog fram brösten för att amma sitt barn. Det fungerade i tre veckor.
Första dagarna efter förlossning blev brösten sårig vilket är normalt och sedan blev det bättre. Men efter några dagar hemma blev det värre igen men inte sår utan varje gång Sandrea tog tag i bröstvårtan började det göra för ont. Först var det värst på vänstra brösten och hanterbart på det högra. Tillslut gjorde det lika ont på båda och jag började sakta känna ångest inför att amma henne på grund av smärtan. Det är som hon biter tag i bröstvårtan innan hon börjar suga. Eftersom bröstvårtorna hade blivit så ömma började det göra ondare och ondare under varje hela amningen. Vissa gånger kunde sugandet vara hyfsat smärtfritt och andra gånger tog det ett bra tag innan smärtan domna bort. Ibland är hon tvungen att fatta om sitt grepp och då blev det smärta igen.

Onsdag morgon den här veckan bröt jag ihop. Jag satt och grät för att det gjorde så ont att amma Sandrea. Fortsatte gråta efter för att jag var så besviken på mig själv som inte klarade detta. Hatar att jag känner ångest inför det, hatar att det gör så ont. Hade redan på under kvällen innan försökt pumpa ut mjölk men det var långt ifrån för att kunna göra henne nöjd. Försökte pumpa igen på morgonen men kom inte tillräckligt för en måltid.
Ringde BVC och rådfråga om hur jag skulle kunna göra. Frågade om det gick att kombinera bröstmjölk med ersättning. För det är väldigt viktigt för mig att hon får i sig bröstmjölk just för att det hjälper till med bebisars immunförsvar. Jag kunde kombinera. Försöka pumpa ut så mycket mjölk som möjligt och sen om hon fortfarande är hungrig får hon ersättning.
Nu håller mina bröst på att anpassa produktionen efter pumpning och jag får ut mer och mer mjölk för varje gång jag pumpar. Räcker nästan till en hel måltid för henne nu och det har skett på ett dygn. Sjukt hur kroppen anpassar sig ändå.
Jag har varit och köpt aminingsskydd för bröstvårtan ifall jag ska försöka amma igen. Tänker att det kan vara bra att kunna göra det ibland.
Det har sina fördelar att mata henne med flaska. Det går snabbare och är lättare att se till att hon är mätt. Tänker speciellt på när jag ska iväg för det är väldigt tidkrävande att amma. En måltid för henne tar cirka 30-60 minuter om jag ammar, kan även ta längre tid om hon somnar med bröstet i munnen och sen inser att hon fortfarande är hungrig när hon vaknar till. Nu tar det ungefär 10-20 beroende på hur hungrig hon är. Just nu känner jag att jag har blivit mindre stressad. Inte orolig för om hon är tillräckligt mätt eller inte för att ge sig ut. Igår beställde jag hem en elektrisk pump vilket kommer göra det lättare och mer effektivt att pumpa ut mjölk. Har en manuell som jag använt sen jag började pumpa, känns nästan som ett träningspass att pumpa med den efter ett tag.

Ibland blir det inte som en har tänkt och man får göra det bästa av situationen.....

Gillar

Kommentarer