4 anledningar till ensamhet | Asperger

En person med Asperger väljer gärna att vara ensam då hen inte förstår sig på eller har något gemensamt med andra människor. Då kan det kännas meningslöst att umgås med någon som inte har samma intresse.
Jag själv kan tycka det är himla tråkigt om jag inte kan prata om mina intressen med personer och då känns det som att jag inte har något att prata om (finns undantag).
Det sociala kan vara väldigt svårt. Socialt liv är väldigt ansträngande, man måste vara på hugget och försöka förstå gester, tonlägen kombinerat med orden. Just för det är så ansträngande blir en väldigt trött efter att ha haft social kontakt och kan behöva en dag av vila efter.
Jag är en sådan person som lätt ska ha koll och försöker lista ut vad andra ger ut för signaler människor i min omgivning och även nära vänner. Min hjärna går på högvarv för jag tror att om en annan människa tittar på mig då tänker personen nåt om mig och försöker lista ut vad den blicken betyder och oftast drar jag det till något negativt. Jag är även väldigt nervös när jag går ut speciellt när jag går på en gata och det finns andra människor där, kan kännas som mina ben ska vika ibland.
Det kan även vara väldigt läskigt att ta kontakten till ny vänskap. Jag kan hitta modet då och då men jag är alltid lika rädd för att bli avvisad.

I vissa fall har personen inget behov av ett stort socialt liv, spenderar hellre tiden på sina intressen t.ex. Kanske träffar vänner då och då.
Jag bråkar mellan behovet av att vara ensam och att träffa vänner. Det känns som man borde ha ett mer socialt liv men samtidigt kan jag trivas väldigt bra med att vara ensam. Träffar gärna mina närmsta vänner men jag klarar inte av stora aktiviteter om de inte är väl planerade, träffas helst på en lugn plats eller hemma hos någon av oss. Men jag känner inget behov av att träffa ofta, speciellt när jag är inne i en period för mina intressen.

Resan kan ha en stor påverkan, många med Asperger har svårt för att åka kommunalt på grund av alla intryck och den sociala aspekten. På grund av detta unviker en att åka iväg.
Om det är en sträcka jag är van att åka brukar det inte vara några problem förutom att jag blir helt slut efter, om det är en sträcka jag inte brukar åka då kan jag få kraftig ångest inför resan och i värsta fall ställa in.

Gillar

Kommentarer